Infraroodsauna.be

Informatieplatform voor infraroodsauna's. Ontdek alles over infraroodsauna's!

Installatie, plaatsing en onderhoud van een infraroodsauna

Hoe gebeurt de installatie

Hoeveel plaats moet ik voorzien

Een goede plaats vinden om je infraroodcabine te plaatsen is de eerste stap. Eén van de grote voordelen van een infraroodsauna is dat deze maar weinig ruimte inneemt (vanaf 1 m2). Hierdoor kan hij in bijna elke kamer geplaatst worden. Er bestaan verschillende soorten cabines, voor één tot zes personen, of specifieke groepscabines. 1-persoons modellen zijn vaak erg compact, maar het zijn de 2- en 3-persoonscabines die het vaakst verkocht worden. Voor een infraroodcabine voor 2 personen kan je ongeveer rekenen op afmetingen rond de 120 à 160 cm. Dit is nog steeds vrij compact, waardoor de plaatsingsmogelijkheden breed zijn. Wil je graag met gestrekte benen in je sauna zitten? Dan zal je doorgaans moeten rekenen op een breedte tussen de 140 en 160 cm. Natuurlijk hangt dit volledig af van je lengte.

Er is eigenlijk maar één vereiste: er moet een stopcontact in de buurt zijn waarop je de sauna kan aansluiten. Veel mensen kiezen ervoor om hun infrarood sauna in de badkamer of slaapkamer te plaatsen, maar je kan deze natuurlijk om het even waar in je woning plaatsen. Of zelf buiten je woning als je voor een infraroodcabine voor buiten kiest.

Verder is het belangrijk rekening te houden met enkele zaken waar je in eerste instantie misschien niet aan denkt. Als je cabine de trap op moet, zal je moeten kijken of de onderdelen vlot door het trapgat passen. Vergeet dit dus zeker niet op te meten, zeker bij een wenteltrap. Qua ondergrond moet je je meestal geen zorgen maken. De meeste infrarood sauna’s zijn voorzien van een eigen bodem waardoor deze perfect op iedere ondergrond geplaatst kunnen worden. Of je vloer nu uit laminaat, hout, beton, of iets anders bestaat, je kan gerust zijn dat een infraroodsauna geplaatst kan worden. Houd er wel rekening mee dat de vloer recht en waterpas moet zijn!

Welke aansluitingen heb je nodig

Een infraroodsauna kan je gewoon inpluggen op een standaard stopcontact (230V). Geen gedoe meer met stroomkabels en aparte aansluitingen. Steek de stekker in het stopcontact en genieten maar! Zo simpel is het. Dit is natuurlijk één van de grootste voordelen van een infraroodcabine. Ontdek alle voordelen van een infrarood sauna.

Hoe onderhouden

Er zijn enkele zaken waar je bij iedere sessie best rekening mee houdt. Zo is het aan te raden om voor het begin van de sessie een handdoek op zowel de grond als de zitplaats te leggen. Dit zorgt ervoor dat jouw zweet niet in het hout van de sauna trekt. Na afloop van je ontspannende sessie, haal je de handdoeken er gewoon weer uit. Ook het laten verluchten van je cabine is belangrijk, laat dus de deur na gebruik zeker openstaan.

Het interieur van een infraroodsauna bestaat uit hard hout dat meestal heel wat verschillende aromatische oliën bevat. Deze zorgen voor een lekkere geur in de sauna. Het hout scheurt of krimpt bovendien niet, wat het zeer duurzaam maakt. Echt groot onderhoud vereist een infraroodsauna dus niet. Je moet deze wel nu en dan eens schoonmaken met wat water en zachte zeep. Gebruik zeker geen schuur- en bleekmiddelen of je zou het hout van de cabine kunnen beschadigen.

De binnenkant van je sauna kan je enkele keren per jaar schuren met schuurpapier met een lichte korrel als je dit wenst. Zo behoudt jouw cabine een nieuwe look. Schuur de bank, boden en ruggensteun en ga hierna nog even met een vochtige doek over deze plaatsen om het schaafsel te verwijderen.

Infraroodcabines van red cedar hout vereisen over het algemeen het minste onderhoud. Bestaat jouw sauna uit een ander soort hout, dan wordt ook aangeraden om deze regelmatig te ontsmetten met een speciale IR sauna cleaner.

Hoe schoonmaken

Om je infraroodcabine schoon te maken heb je geen speciale producten nodig. Maak geregeld de binnenkant schoon met een vochtige doek en je bent klaar. Gebruik zeker geen natte doekjes of detergent bij het schoonmaken van de sauna. Deze producten kunnen in het hout dringen en geven een vervelende geur wanneer het hout opnieuw opwarmt. Mochten er na verloop van tijd toch kringen of vlekken ontstaan, dan kunnen die met een fijn schuurpapiertje verwijderd worden.


DELEN

Logo