Infraroodsauna.be

Informatieplatform voor infraroodsauna's. Ontdek alles over infraroodsauna's!

Infraroodsauna > Voordelen

Voordelen voor het lichaam

Stress en vermoeidheid

Na een lange dag werken, kan het zijn dat je stresshormonen hoog staan, omdat je de hele dag druk in de weer was. Een infraroodsauna helpt om het stressniveau in je lichaam te doen afnemen.

Wanneer we stress ervaren, maken we de stresshormonen cortisol en adrenaline aan. Onze bloeddruk en hartslag gaan omhoog en de spieren spannen zich op. De meeste mensen kijken ‘s avonds televisie ‘ter ontspanning’, maar hiermee gaat het stressniveau nauwelijks omlaag. Even rusten is dus niet genoeg om het lichaam te doen herstellen.

Iedereen reageert anders op stress en een beetje stress is natuurlijk heel gezond, maar als de stress te lang duurt, dan wordt het problematisch. Vroeg of laat komen verschillende lichamelijke klachten de kop opsteken, zoals huiduitslag, nek- of rugpijn.

Met een sessie in de infraroodsauna ontspan je je lichaam tot diep in de spieren. Na een lange dag op het werk kan je even tot rust komen en ontspannen in de cabine. Bovendien is zo’n sessie ook een goede remedie tegen vermoeidheid.

Beter voor spieren en gewrichten

Infraroodwarmte dringt tot diep in je huid door waardoor het naast een aangenaam effect op je lichaam ook een helend effect op je spieren en gewrichten heeft. Een infraroodcabine is dus ideaal voor artritis en reuma patiënten. Stijfheid van spieren zal verminderen en je zal zien dat je soepeler kan bewegen. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie zal men kijken hoeveel stralers jouw cabine nodig heeft om een optimale dieptewerking te garanderen.

Ook sporters kunnen enorm veel genot hebben van een infraroodsauna. Het opwarmen en afkoelen van de spieren kan namelijk met behulp van een sessie in de cabine. Op deze manier kan je de spierlengte verhogen.

Goed voor de huid

Een infraroodsauna helpt niet alleen tegen pijn, het bevordert ook de doorbloeding van de huid, wat een helend en verzachtend effect heeft bij zonnebrand. Tijdens een infraroodsessie zetten de bloedbanen in de huid lichtjes uit, waardoor zuurstofrijk bloed door beschadigde zenuwbanen en gespannen spiergroepen gestuurd worden en wondjes aan de huid sneller herstellen. Dit betekent ook dat je huid een grondige reiniging ondergaat waardoor je een zachtere huid krijgt. Dit komt ten goede aan huidaandoeningen zoals acne en eczeem. Regelmatig gebruik maken van een infraroodcabine kan huidontstekingen voorkomen juist omdat je immuunsysteem verbetert en er een lichte detox plaatsvindt.

Vaak wordt ook gezegd dat infraroodstralen helpen tegen cellulite, maar dit klopt niet helemaal. Je zal ten eerste op je voeding moeten letten en voldoende moeten bewegen om je cellulite te verminderen. Waar een infrarood sauna wel bij kan helpen, is bij een verbeterde (huid)conditie, doorbloeding en stofwisseling. Je kan je infraroodcabine dus als een ondersteunend middel gebruiken.

Tegen de pijn

De straling van een infraroodsauna werkt diep in op het lichaam. Regelmatig gebruik maken van een infraroodsauna is daarom aan te raden voor wie last heeft van nek- en rugklachten, chronische (hoofd)pijn, astma, slapeloosheid of bronchitis.

Ontgiften

We komen allemaal dagelijks in contact met toxische stoffen en we kunnen dit nu eenmaal niet vermijden. Het gebruik van een infraroodsauna zorgt ervoor dat afvalstoffen uit je lichaam worden verdreven. Onder andere door het zweten tijdens een sessie worden heel wat schadelijke stoffen uit je lichaam afgevoerd. Men blijft nog sceptisch rond ontgifting, al wordt een infrarood detox in sommige gezondheidscentra wel al uitgebreid toegepast. Onderzoek toonde ook reeds aan dat het ontgiftend vermogen van een IR sauna tot 3 keer groter is dan bij een traditionele sauna.

Verbeterde weerstand

Voldoende rust nemen, zowel in de vorm van slapen als relaxen, is een goede manier om je weerstand te verhogen. Je weet namelijk ook dat je weerstand afzwakt als je moe of uitgeput bent. Even tot rust komen in je infraroodcabine draagt dus ook bij tot een verbeterde weerstand aangezien je even niks hoeft te doen, nergens aan moet denken, en volledig kan ontspannen. Je weerstand tegen allerlei ziekten kan je dus opbouwen. Meer recentelijk werd trouwens aangetoond dat gebruikers van infraroodsauna’s minder verkoudheden en de griep oplopen. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk alles te maken met de verhoogde weerstand.

Daarnaast zweet je tijdens je sauna moment en hierdoor zal je hart harder pompen en je bloedsomloop versnellen waardoor je voedingsstoffen zoals zuurstof door je lichaam gaat pompen. Afvalstoffen worden efficiënter afgevoerd en je zal zelf enkele calorieën verbranden als je zweet! Dit zweten zal dus ook bijdragen tot een verbeterde weerstand.

Andere voordelen voor je lichaam

Verder wordt ook gezegd dat een infraroodsauna ook kan helpen bij cardiovasculaire conditionering waardoor enerzijds de kans op hartfalen daalt en anderzijds je hoge bloeddruk wordt verlaagd. Echt onderzoek hiernaar ontbreekt echter nog.

Het helemaal verhelpen van littekens, acne en eczeem zal een infraroodsauna niet doen. Je huid zal sneller herstellen na regelmatige sessies maar je kan natuurlijk geen wonderen verwachten van je infraroodcabine. 


DELEN

Logo