Hoe gebruik je een infraroodsauna?
Voorbereiding en opwarmen
Probeer voor je gebruik maakt van de sauna een glas water te drinken en vergeet niet om een handdoek op de grond en zitplaats te leggen. Dit zorgt ervoor dat zweetdruppels en bacteriën niet in het hout trekken. Hoewel cederhout van nature bacterie- en schimmelwerend is, raden we het gebruik van een handdoek ook daar aan.
Het opwarmen van een infraroodsauna gaat veel sneller dan bij een traditionele finse sauna. Waar je bij een gewone sauna al snel een half uur tot 45 minuten kwijt bent, is deze tijd bij een infraroodcabine beperkt tot slechts 5 à 10 minuten. Deze tijd is afhankelijk van welke begin temperatuur je zelf wenst, uiteraard. Je zal dus niet lang moeten wachten, maar ook deze korte wachttijd kan je optimaal benutten door alvast enkele ademhalingsoefeningen te doen en je lichaam alvast tot rust te laten komen. Er is een tweevoudige reden om je infraroodsauna voldoende te laten opwarmen: enerzijds bekom je een aangename aanvangstemperatuur en anderzijds hebben de stralers enkele minuten nodig om op te starten. De korte opwarmtijd van een infrarood sauna heeft natuurlijk als voordeel dat dit minder kosten oplevert.
Gebruik
Gebruik je infraroodcabine gedurende de eerste 4 weken maximaal 3 keer per week. Zo ga je langzaam opbouwen en kan je lichaam wennen aan de warmte. Vanaf de vijfde week kan je de sessies opdrijven tot dagelijks gebruik. Maar in principe volstaat 2 à 3 keer per week om te profiteren van alle gezondheidsvoordelen van een infraroodsauna. Het beste wat je kan doen is goed naar je lichaam luisteren, het ene lichaam kan al meer en vaker warmte aan dan het andere. Het is beter om elke dag 10 minuten comfortabel te genieten van je infraroodcabine dan één keer per week een uur lang. Je maakt er beter een gewoonte van die goed inwerkt op je lichaam. Soms wordt aangeraden om vooral rechtop in je infraroodcabine plaats te nemen om een gelijke en regelmatige verdeling van de warmte over je lichaam te garanderen.
Duurtijd van een sessie
Een infraroodcabine heeft doorgaans een lagere aanvangstemperatuur waardoor de duurtijd van een sessie vaak langer is dan die in een traditionele sauna. Het is namelijk een stuk eenvoudiger om het uit te houden in een aangename warmte.
Het gebruik van een infraroodsauna duurt meestal tussen de 20 en 30 minuten. Best kort dus. Reeds na 10 tot 15 minuten begin je stevig te zweten. Het is belangrijk dat je gaat luisteren naar je lichaam. De ene persoon is de andere niet waardoor de één meer aan kan dan de ander. Men raadt aan om sessies met temperaturen rond de 60°C te beperken. Ga dus niet elke dag in je infraroodsauna als je deze hoge temperaturen verkiest, aangezien dit kan zorgen voor uitputting van het lichaam. Kies je voor een lagere temperatuur om bijvoorbeeld spierpijn te verlichten, dan kan je wel dagelijks gebruik maken van je cabine.
Na de sessie
Zet na het gebruik de infraroodsauna opnieuw uit en haal de handdoeken eruit. Om een goede verluchting na een sessie te garanderen, laat je best de deur na gebruik openstaan. Een koude douche pakken na je sessie is niet nodig zoals dat wel is bij een traditionele sauna. Gewoon even onder lauw water staan volstaat ruimschoots.
TIPS voor het gebruiken van een infraroodsauna
Er zijn een aantal richtlijnen die je kan volgen bij het gebruik van een infraroodsauna, Hier zijn onze tips om jou op weg te helpen.
- Drink water: Zorg ervoor dat je gehydrateerd bent voordat je naar een infraroodsauna gaat. Drink een glas water voor je sessie. Je kunt ook water in de sauna brengen, vooral als je gevoelig bent voor hogere temperaturen.
- Kies de temperatuur: De gemiddelde temperatuur voor een infraroodsauna varieert van 37˚ Celsius tot 65˚ Celsius. Als dit je eerste keer is, begin dan rond de begintemperatuur van +/- 37˚ Celsius. Misschien wil je een paar sessies op deze temperatuur blijven om jouw lichaam gewenning te geven. Je kunt de temperatuur altijd opbouwen per sessie tot je 65˚ Celsius bereikt.
- Tijdsduur: Is het de eerste keer in een infraroodsauna begin dan met 10 tot 15 minuten. Je kan elke sessie de duur opbouwen totdat je de voorgestelde tijd van 20 tot 30 minuten bereikt. Sauna’s worden geleverd met een timer, dus zorg ervoor dat je deze instelt. Je wilt er niet te lang in blijven en het risico lopen uitgedroogd te raken. Al is het risico tot uitdroging bij een infraroodsauna nihil. Dit in tegenstelling tot een traditionele stoomsauna.
- Kleding: Hoe je je kleedt is jouw keuze. Sommige mensen zullen badkleding dragen, terwijl anderen liever naakt gaan. Met een badhanddoek rond het middenlichaam is wat er doorgaans gedragen wordt in een wellness.
- Wat je kan doen in de sauna: Ontspan, lees, mediteer, luister naar muziek of laat eens een vriend op bezoek komen voor een ontspannende sessie. Ga gewoon niet slapen.
- Nadat de sessie is afgelopen: Als je sessie klaar is, wordt je aangeraden de tijd te nemen en je lichaam te laten afkoelen. Eenmaal afgekoeld kunt u gerust een douche of bad nemen. Zorg er zeker voor dat je water drinkt.
- Aantal sessies per week: De meeste faciliteiten die infraroodsaunabehandelingen aanbieden, raden aan om de sauna drie tot vier dagen per week te gebruiken. Als je gezond bent en de vier dagen verdraagt, kan je dagelijks gebruik maken van de infraoodsauna.
Wat je zeker moet weten voordat je een infraroodsauna probeert
Er zijn een paar dingen die je moet weten voordat je in een infraroodsauna gaat.
- Vermijd het gebruik van een infraroodsauna als je alcohol hebt gedronken.
- Als je je ziek voelt of koorts hebt, kan je het beste wachten met het gebruik van de sauna totdat je je weer beter voelt.
- Als je een infraroodsauna gebruikt, ga je wel wat zweten, waardoor je zich licht in het hoofd kan voelen als je opstaat. Als dit gebeurt, zorg er dan voor dat je langzaam opstaat en gaat zitten zodra je de sauna verlaat. Drink direct na het beëindigen van je sessie water en wacht tot je lichaam is afgekoeld voordat je iets anders doet.
- In extreme gevallen kunnen sommige mensen oververhitting (hitteberoerte en hitte-uitputting) of uitdroging ervaren.
- Als je gezondheidsproblemen hebt, zoals hoge bloeddruk, hartproblemen of onder medische zorg staat, moet je vóór jouw eerste sessie toestemming krijgen van jouw arts. Hoewel infraroodsauna’s redelijk veilig zijn bevonden, wil je geen risico nemen als het gaat om uw gezondheid en veiligheid.