Soorten straling
Omdat het bij een infraroodsauna vooral draait om de straling en niet om de opgewarmde lucht, is het belangrijk om te weten hoe de straling precies werkt. Er bestaan namelijk drie soorten infrarode straling, elk met een verschillende hoeveelheid energie. Je kan stellen dat hoe meer energie een straal heeft, hoe korter de golflengte en hoe sneller de straal trilt. Je kan niet zeggen dat één specifiek type straler de beste soort is, want afhankelijk van de reden om een infraroodsauna te kopen, zal de ene straler beter zijn dan de andere.
Wist je trouwens dat deze straling zelf niet een rode kleur heeft? Het kenmerkende rode licht wordt toegevoegd met behulp van speciale filters.
Korte golfstraling (IR-A)
Korte-golf-infrarood of infrarood A bestaat uit de kortste golven van het infrarode spectrum. Deze golven zijn heel snel en dringen zo tot diep in de huid door (tot 7 mm diep). Daar helpen ze bij het verlichten van de pijn in gewrichten en spieren. Dit is dan ook meteen het grote voordeel van dit type straler: een erg goede dieptewerking. De intense warmte die hierbij vrijkomt wordt dan echter vaak gezien als een nadeel aangezien veel mensen deze niet kunnen verdragen.
Korte golf stralers zijn over het algemeen niet verkrijgbaar voor particulieren en zelfs niet voor wellness zaken. Wie hier wel over beschikt zijn ziekenhuizen waar warmtetherapie gebruikt wordt om ziektes en aandoeningen te helpen verlichten of genezen. Denk hierbij aan huid- en spierziekten.
Middenlange straling (IR-B)
Deze midden-golf-infrarood straling dringt door in de bovenste huidlagen, maar gaat echter niet diep genoeg om de diepte-warmtewerking van IR-A straling te bereiken (1 tot 3 mm diep). Dit zorgt eerder voor een algemeen oppervlakkige opwarming.
Lange straling (IR-C)
De lange golf infraroodstraling wordt enkel aan het huidoppervlak geabsorbeerd en zelfs grotendeels gereflecteerd. Deze straling zal er vooral voor zorgen dat de lucht in een infraroodsauna opwarmt en dat we gaan zweten.
De korte en midden langestraling zullen dus de oppervlakte waarop ze terechtkomen opwarmen, in dit geval de persoon in de infraroodcabine. De lange straling zal voor opwarming van de lucht zorgen aangezien deze straling door onze huid gereflecteerd wordt.
De laatste jaren zijn het vooral de langegolfstralers die aan populariteit winnen, vaak in combinatie met middenlange straling. De stijgende interesse in IR-C straling heeft alles te maken met het feit dat dit type warmte als aangenamer wordt ervaren omdat deze minder fel is.
Welk type straler kiezen?
Om deze vraag te beantwoorden, moet je in eerste instantie weten waarvoor je je infraroodsauna gaat gebruiken. Meestal gaan mensen tot de aankoop van een infraroodsauna over om een van twee redenen: relaxen of verlichten van pijn (spierpijn, gewrichtspijn, …).
Als je kiest voor een infraroodcabine om te relaxen na bijvoorbeeld een lange werkdag, zullen langegolfstralers volstaan. Wil je spierpijn of andere pijn verlichten, dan zal je eerder richting korte golfstraling moeten gaan. Het probleem is echter dat IR sauna’s met pure korte golfstraling niet aan particulieren worden verkocht.
Een oplossing is om te kiezen voor een infraroodcabine met meerdere types stralers. Waar dit vroeger amper werd gedaan, zijn er tegenwoordig steeds meer modellen die beschikken over full spectrum stralers. Lees hier alles over full spectrum stralers.
Gebruik maken van verschillende stralers heeft dan ook enkele interessante voordelen. Zo kan je gemakkelijk de verschillende soorten stralers bedoeld voor specifieke lichaamsdelen combineren. Dit zorgt voor een betere therapeutische werking van je rug, schouders, etc. Je kan daarnaast tijdens je sessie kiezen welke warmte intensiteit je wil ervaren. De IR-A straling is namelijk een stuk intenser dan deze van de IR-B of IR-C stralen. Niet iedereen kan korte golfstraling even goed verdragen.
Zijn infraroodstralen gevaarlijk?
Infrarood is niet gevaarlijk voor mens en dier. De UV-stralingen die in de zon zitten komen in het spectrum van infraroodlampen namelijk niet voor. Infrarood wordt in de gezondheids- en schoonheidssector gebruikt voor de vele positieve effecten zoals de vermindering van huidproblemen en het verlichten van pijnklachten.
Het is wel zo dat je bij het gebruik van sommige geneesmiddelen best extra maatregelen neemt zodat je op een verantwoordelijke manier van je infraroodcabine kan genieten. Bij sommige medicijnen wordt aanraking met licht en warmte namelijk afgeraden. Luister dus zeker naar het advies van je huisarts, dokter of apotheker. Ook als je last hebt bij een opstoot van een ziekte of acuut letsel, wordt het afgeraden gebruik te maken van je sauna.