Infraroodsauna.be

Informatieplatform voor infraroodsauna's. Ontdek alles over infraroodsauna's!

Wat is het verschil tussen een infraroodcabine en een traditionele sauna?

Infrarood technologie wint steeds meer aan populariteit in Europa. Liefhebbers van wellness en sauna’s komen dan ook voor een moeilijkere keuze te staan: gaan ze voor een traditionele (Finse) sauna of kiezen ze toch best voor een infraroodsauna? We horen steeds vaker dat infraroodstraling vooral voor gezondheids-en fitness gerelateerde doeleinden wordt aangewend, terwijl een klassieke sauna voor relaxatie ideaal is. De uiteindelijk keuze ligt natuurlijk bij gebruiker en hangt inderdaad af van verschillende voorkeuren.

Verschillen

Een klassieke Finse sauna en een infraroodsauna kan je moeilijk over dezelfde kam scheren. Er zijn enkele cruciale verschillen tussen beide waar je rekening mee dient te houden vooraleer je een keuze maakt.
Een eerste verschil is de manier van verwarmen. Beide types sauna produceren warmte, het verschil schuilt echter in de methode van verwarming die wordt gebruikt. Bij een traditionele sauna wordt de volledige cabine erg hard verwarmd. Om die hitte draaglijk te maken, wordt er water verdampt en is het dus heel vochtig in de cabine. De volledige lichaam en huid zullen dus tegelijkertijd opgewarmd worden, terwijl de temperatuur binnenin je lichaam in het begin nauwelijks stijgt.In een infraroodsauna warmen zichtbare en onzichtbare lichtstralen je lichaam op van binnenuit. Zo kunnen je spieren en gewrichten sneller ontspannen. Dat is efficiënter én aangenamer, want je hoeft de temperatuur niet zo extreem op te drijven. De temperatuursverandering (zowel op als in je lichaam) zal een stuk gelijkmatiger verlopen tijdens je sessie in een infraroodcabine.

Een tweede verschil heeft te maken met de vochtigheid in de sauna. Een traditionele sauna kent een hoge vochtigheidsgraad, wat niet het geval is bij een infraroodsauna. Te grote hoeveelheden vocht kunnen als stressvol voor het lichaam worden ervaren.

Een derde verschil schuilt in de energiekosten. Een traditionele sauna kent een langere opwarmtijd dan een infraroodcabine (45 à 75 minuten t.o.v. 5 à 10 minuten). Hoewel het algemeen verbruik bij beide niet erg hoog ligt, zijn zowel de opwarmtijd en duurtijd van de sessies beduidelijk langer. Dit resulteert uiteraard in meer energiekosten.

Er zijn daarnaast nog een hoop andere verschillen tussen een sauna en infraroodcabine. Zo wordt een traditionele sauna veel warmer en kan deze niet gewoon op een stopcontact aangesloten worden. Een infraroodcabine is gewoonlijk wat kleiner aangezien er meestal voor 2 persoons infraroodcabines wordt gekzoen. Traditionele sauna’s worden vaker voor grote groepen ontworpen en zijn over het algemeen minder gemakkelijk te plaatsen.

InfraroodcabineSauna
De warmteStralers moeten opwarmen InfraroodcabineVerhit de lucht in de sauna
Temperatuur35 tot 65°C 80 tot 120°C
Opwarmtijd 5 à 10 minuten 45 tot 75 minuten
Sessie duurtijd 15 tot 30 minuten Meerdere korte sessies, komt neer op 2 à 3 uur
Installatie In elke ruimte dankzij compacte vorm Grote badkamer of tuin
Stroom1 to 3 kW (kan op gewoon stopcontact) 6 tot 18 kW

Combi sauna

Infraroodcabine of traditionele sauna?


DELEN

Logo